MENÜ
https://www.arabam.com/blog/danisman/periyodik-bakim/

Periyodik bakım nedirNe sıklıkla periyodik bakım yapılırPeriyodik bakım gerekli miPeriyodik bakımı nerede yaptırmalıyızPeriyodik bakımda neler yapılıyor?

Dönemsel Araç Bakımı Periyotları

Aracınızın daha sağlıklı çalışması, güvenli olması ve ömrünün uzaması için belirli aralıklarla bakım ve kontrollerinin yapılması, bazı parçaların yenileriyle değiştirilmesi ve azalan sıvıların yenilenmesi işlemine periyodik bakım diyoruz. Bakım aralığının araçların marka ve modeline göre değişiklik gösterebildiğini de belirtelim. Yine de dizel araçlarda 10.000 km’de, benzinli araçlarda ise 15.000 km’de bir bakım yapılması gerekiyor gibi bir ortalama vermek mümkün. Üretici firmalar bazen periyodik bakımları süre cinsinden de veriyor. Bu da genelde 1 ya da 1,5 yıllık bir süreyi kapsıyor.

Periyodik Bakım Neden Önemlidir?

Periyodik bakım gerekli mi? Başta da belirttiğimiz gibi aracınızın güvenli olması, ömrünün uzun olamsı ve performans açısından daha sağlıklı olabilmesi için periyodik bakımları ihmal etmemelisiniz. Ayrıca düzenli olarak periyodik bakım yaptırmak, yasal bir zorunluluk. Periyodik bakımlarla aracınızda uzun vadede oluşacak büyük çaplı hasarları daha işin en başındayken engelleme şansına da sahipsiniz. Bu nedenle periyodik bakım tarihlerinizi öğrenip aracınızı olması gerektiği gibi bakıma sokmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

Periyodik Bakımda Neler Yapılır?

Dönemsel periyodik bakımlarda, her aracın markasına, modeline, kilometresi ve yaşına bağlı olarak değişen kontroller yapılsa da standart olarak yapılması gerkenler de bir hayli fazla. Rutin kontrol ve değişimlerin yanında ağır bakım olarak tabir edilen ve işçilik gerektiren değişimler de yapılıyor.

Standart bakım, kontrol ve değişimlerin içerisinde; şase ve kaporta kontrolü, ön takım kontrolü, elektronik aksam kontrolü, basınç, deformasyon ve diş derinliği gibi özelliklerin incelendiği lastik kontrolü, klima gaz basıncı kontrolü, far ayarı, fren kontrolü ve bakımı, motor bakımı, motor yağı değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi, yakıt filtresi değişimi, polen filtresi değişimi ve soğutma sıvısı kontrolleri bulunuyor. Bu kontrol ve bakımların en büyük amacı da ileride oluşacak olası hasarların önüne geçerek aracın güvenli ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak.

Standart bakımın yanında yapılan ağır bakımda ise aracın işçilik gerektiren şekilde uğraşılması gereken parça ve aksamları kontrol ediliyor. Bu kontrollerde çıkan sonuca göre de gerek duyulan değişimler servis tarafından yapılıyor. Rot ayarı kontrol ve rot ayarının yapılması, direksiyon kutusu kontrolü ve direksiyon bakımı, triger kayışı kontrolü ve gerekli olduğu takdirde değişimi, şanzıman kontrolü ile baskı balata kontrolü ve gerekli olduğu halde de değişimleri yetkili teknik servis tarafından sağlanıyor.

Aracınızın uzun ömürlü olması, sürücü ve yolcuların sağlıklı yolculuk etmesi ve güvenli bir sürüş deneyimi için periyodik bakımı ihmal etmemenizi öneriyoruz.

Kaynakça : https://blog.onlinecikmayedekparca.com/donemsel-periyodik-bakim-nedir/